Îți găsim rapid service-ul potrivit pentru tine Toată România Alt oraș

Afișaj cu cristale lichide: ce este LCD și cum funcționează?

Un afișaj cu cristale lichide (LCD) este un ecran plat care afișează o imagine folosind cristale lichide. Poate fi fie monocrom, fie poate reprezenta câteva milioane de culori. O imagine color se formează datorită triadelor RGB (RGB este un model pentru formarea culorilor din roșu, verde și albastru, respectiv roșu englezesc, verde, albastru).

 

lcd

 

Cum sunt construite afișajele cu cristale lichide?

 

Display-ul LCD este format din filtre de polarizare perpendiculare reciproce verticale și orizontale, între care se află cristale lichide, care, la rândul lor, sunt controlate de electrozi transparenți conectați la procesorul de control și la un filtru de culoare; există o sursă de lumină în spate (de obicei două lămpi orizontale cu lumină albă strălucitoare „lumină de zi”). Cristalele lichide sunt aranjate într-o anumită ordine, creând un mozaic pentru a forma o imagine. Particula elementară a acestui mozaic se numește subpixel. Fiecare subpixel este format dintr-un strat de molecule de cristal lichid.

 

Defecțiuni tipice ale matricei:

 

Ecranul LCD este una dintre cele mai importante componente ale unui laptop modern și cea mai fragilă. Orice impact neglijent sau cădere de la o înălțime mică poate duce la defectarea acestuia.
În general, toate problemele care apar cu ecranul sunt împărțite în probleme cu iluminarea din spate a matricei, probleme cu decodorul și cablul de semnal, probleme cu matricea laptopului și altele, mai mici și mai specifice. Să luăm în considerare fiecare dintre ele mai detaliat.

 

ecran spart

 

Probleme cu iluminarea din spate a matricei

Acest tip de problemă este împărțit în două tipuri mai mici – probleme cu lumina de fundal și probleme cu invertorul.

 

Probleme cu decodorul de semnal și bucla

Un decodor este o placă care convertește un semnal digital de pe o placă video a unui laptop într-o imagine. Un cablu conectează decodorul și placa video, așa că problemele cu decodorul și problemele cu cablul au aceleași simptome.

 

Probleme cu matricea laptopului

Matricele LCD, despre care am discutat mai sus, sunt o parte foarte fragilă a laptopului. Deteriorarea matricelor se produce din cauza impactului carcasei laptopului, de la închiderea neatentă a capacului și de la mulți alți factori. Ca urmare, apar următoarele probleme – apar pixeli rupți, fisurile și cristalele lichide vărsate sunt vizibile cu ochiul liber.

 

Caracteristici de reparare și înlocuire a matricei laptopului:

 

Repararea matricei laptopului este o procedură foarte complicată care necesită un specialist cu experiență și anumite abilități. Lucrul direct cu matricea este necesar în două cazuri principale: în cazul problemelor cu matricea în sine și în cazul problemelor cu iluminarea de fundal.
După cum rezultă din cele de mai sus, este nevoie de o echipă de specialiști cu înaltă calificare, și în unele cazuri de echipamente scumpe, pentru a repara și înlocui matricea laptopului.

Date14/11/2022 Views255 Comments0

Autorul articolului:

Sergiu Popov

MisterFix
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Date14/11/2022 Views255 Comments0

Autorul articolului:

Sergiu Popov

MisterFix

Ai nevoie de o consultare?