Cum corect alegi un SSD ideal pentru laptopul tău?
Din articolele anterioare, cunoști deja care este diferența dintre un SSD și un HDD. Diversitatea SSD-urilor moderne este foarte mare, astfel încât să faci alegerea potrivită nu este ușor, mai ales dacă nu ai mai avut experiență cu modernizarea dispozitivelor computerizate. Să încercăm să răspundem la întrebările principale în mod detaliat și accesibil.
- Capacitatea de stocare. mai mare nu înseamnă întotdeauna mai bine. De obicei, acest aspect este luat în considerare după ce au fost examinate în detaliu caracteristicile construcției discului, cele externe și cele interne. Printre cele mai populare opțiuni se numără:
- 120 GB – suficient pentru instalarea sistemului de operare și un pachet de programe de bază.
- 240 GB – potrivit pentru jucători.
- 500 GB – spațiu suficient pentru lucrul cu videoclipuri sau editare 3D.
- 1 TB sau mai mult – o alegere pentru utilizatorii care doresc să renunțe complet la HDD-uri.
2. Tipul de memorie flash. Tehnologia evoluează și se îmbunătățește constant, astfel încât vom menționa doar tipurile de memorie cele mai relevante pentru laptopurile de uz casnic:
- SLC (Single-Level Cell) – este cea mai rapidă și durabilă tipologie de memorie, dar și cea mai scumpă.
- MLC (Multi-Level Cell) – este mai lentă decât SLC, dar mai rapidă decât TLC și are un preț mai mic decât SLC.
- TLC (Triple-Level Cell) – este cea mai lentă și mai puțin durabilă din cele trei tipuri, dar și cea mai accesibilă din punct de vedere al prețului.
3. Durata de viață . SSD-urile au un număr strict limitat de cicluri de rescriere. Pentru utilizatorul obișnuit, este mai importantă informația despre durata de viață. De exemplu:
- MTBF – timpul mediu între eșecuri, exprimat în milioane de ore;
- TBW – cantitatea de informație care poate fi scrisă pe disc. Nu o dată, ci în totalitate.
4. Factor de formă Factorul. Pentru SSD-urile interne, concepute pentru a fi instalate în laptopuri, factorii de formă caracteristici includ:
- 2.5 inch – o opțiune standard. Necesită destul spațiu în carcasă. Cu toate acestea, adesea puteți instala un astfel de disc în locul HDD-ului sau al unității optice, care poate să nu mai fie relevantă.
- M.2 – practic, o placă de extensie. Este o mică cipă, conectată la placa de bază. Este potrivită pentru orice laptop, inclusiv cele cu carcase ultra-subțiri.
Ai nevoie de o consultare?